Referensgrupp utreder myskoxarna
FUNÄSDALEN - Länstidningen
Onsdag 14 augusti 2002


Den 27 augusti ska man försöka komma närmare en långsiktig lösning på myskoxproblemet i västra Härjedalen.Då samlas nämligen den referensgrupp som jobbar för att åstadkomma en handlingsplan i frågan.

Leif Eriksson


Referensgruppen ska i första hand se hur man kan ge myskoxarna ett större skydd och man ska tillföra hjorden nya djur.
Foto: Leif Eriksson.


Den 27 augusti ska man försöka komma närmare en långsiktig lösning på myskoxproblemet i västra Härjedalen.Då samlas nämligen den referensgrupp som jobbar för att åstadkomma en handlingsplan i frågan.

- Det handlar i princip om två saker, dels att ge myskoxarna ett större skydd och dels om att tillföra hjorden nya djur, säger Stefan Mörtberg, som ingår i referensgruppen.

I vintras beslöt Naturvårdsverket att ställa sig positiv till åtgärder för att förbättra läget för myskoxarna i Härjedalen och det är frågor av den arten som referensgruppen sedan dess arbetat med.

När det gäller inplantering av nya myskoxar säger Stefan Mörtberg att det handlar om tillförsel från djurparker. I Sverige finns tre djurparker och i Danmark en som håller myskoxar.

- Tanken att ta myskoxar från Grönland faller på sin egen orimlighet. Det handlar om svindlande summor, helt omöjligt att genomföra, menar han.

- Den andra tankegången att flytta myskoxar från Norge till Härjedalen hänger också i luften eftersom norska myndigheter i nuläget inte är beredda att ställa upp på en sådan åtgärd.

Referensgruppen har enligt Stefan Mörtberg cirka 30 olika förslag som bearbetas. Av dessa 30 ska det i slutändan bli tre olika förslag som Naturvårdsverket får titta på.

En grupp med bland andra Stefan Mörtberg var förra fredagen ute i västra härjedalsfjällen för att kolla myskoxarna, men hittade dem inte.

- De befinner sig sannolikt i Norge för närvarande och därför vet vi inte om den senaste iakttagelsen som talar om sju myskoxar är riktig, säger Mörtberg.


LEIF ERIKSSON

©Länstidningen AB•2002

redaktionen@ltz.se Länstidningen

Tilbake Neste artikel